Friday 28 December 2012

Test Oven Baru

Alhamdulillah, akhirnya setelah 3 bulan balik Malaysia aku berjaya membeli oven.Malam ni kali pertama cuba oven baru. Mula2 rasa nak buat kek tapi macam tak menyempatla pulak. So tukar plan, masak apple crumble dan rosemary roasted chicken je.
Haaa...nila rupa ovenku yang tak seberapa.Jenama DeLonghi,made in US.Masa beli kat Harvey Norman One Utama hari tu dapat discount.Harga after discount dapat RM999.Ok tak?


Si Yumna sibuk suruh mommy masak apple crumble, so untuk tidak menghampakan dia, aku masakla untuk dia




Thursday 27 December 2012

Agar-Agar Ros

Sempena birthday party Humam dan Yumna, aku juga sempat sediakan agar-agar biasa yang dimasukkan dalam acuan bunga ros. Agar-agar ni memang simple tapi sedap dipandang mata.Hihihi...
Bahan-Bahan

Sepeket agar-agar 42g
5 mug air
1 cawan gula pasir
1 helai daun pandan
Pewarna merah dan hijau

Cara-Cara

1) Masakkan agar-agar bersama air
2) Masukkan gula pasir dan sehelai daun pandan yang disimpul
3) Apabila sudah larut, padamkan api
4) Asingkan sedikit agar-agar kedalam 3 bekas
5) Satu bekas biarkan warna asal, bekas kedua campurkan pewarna merah dan bekas ketiga warna hijau
6) Tuangkan warna merah kedalam acuan berbentuk bunga ros dan warna hijau ke dalam acuan daun
7) Sejukkan seketika di dalam peti ais, apabila keras sedikit keluarkan
8) Tuangkan lebihan warna asal keatas acuan bunga dan daun tadi.
9) Keluarkan agar-agar apabila semuanya keras

Topping Kek Chocolate

Memandangkan macam2 resepi untuk topping kek chocolate, aku akhirnya decided untuk gunakan resepi ini sebagai topping kek chocolate kukus yg aku masak masa birthday Yumna dan Humam.
Bahan-Bahan

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1/4 coklat masakan sepapan 300g (potong kecik)
3 sb tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
Sedikit susu cair atau air

Cara-Cara

1) Masakkan serbuk koko dan susu pekat manis di atas api yang kecil
2) Apabila sudah larut, tambahkan coklat masakan.Pastikan sentiasa kaca menggunakan whisk
3) Tambahkan tepung jagung dan sekiranya pekat, tambahkan sedikit susu cair atau pun air
4) Kacau sampai pekat. Jangan tinggalkan bancuhan di atas api, pastikan sentiasa kacau untuk elakkan hangit atau berketul
5) Padamkan api dan boleh dituang di atas kek sekiranya mahukan kek moist atau sejukkan seketika untuk dapatkan topping yang keras

Humam and Yumna Birthday Party

Assalamualaikum....
Dah lama rasanya tak mengupdate blogku ini.Agaknya dah bersawang dah. Actually bukan tak nak update tapi last time ada technical problem skit ngan laptop ni, so now dah ok.Bolehle aku berceloteh semula kat blog ni. Early of this month aku ada buat birthday party utk putera dan puteriku.Si kakaknya celebrate birthday yg ke-6 dan si adik birthday yg ke-2.


Jemput Durian

Apa khabar you all? Harap semuanya sihat. Hari ni aku balik awal sikit dari ofis, so bolehla bersilat di dapur sekejap sebelum anak2 pegi kelas tuition. Durian yang lebihan buat durian crepe still ada dalam fridge,aku pun terasa nak makan jemput durian. Maka terhasilla jemput2 durian ni...