Saturday 17 September 2016

Nasi Daging

Bahan-bahan
Daging potong halus
Halia potong kecil

2 Kulit kayu manis
2 Bunga lawang
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
Daun kari
Daun pandan disimpul
2 sudu besar minyak sapi
2 ulas bwg putih dimayang
1 biji bwg besar dimayang
1 biji tomato potong dadu
1 tin susu cair
2 kiub pati ayam
Gajus goreng
Kismis
Gula
Garam

Bahan acar rampai
Timun
Carrot
Bwg besar
Cili merah
Gula 
Garam
Cuka

Bahan air asam
Asam jawa
Tomato potong dadu
Bwg besar potong dadu
Sedikir belacan
2 biji cili pagi
Gula
Garam

Cara-cara
1) Rebus daging dan halia
2) Simpan air rebusan

3) Masukkan 2 sudu besar minyak sapi kedalam kuali
4) Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga hingga naik bau
5) Masukkan bwg besar, bwg putih dan daun kari
6) Tumis hingga naik bau, tambah sedikit air rebusan daging sekiranya terlalu kering
7) Tambahkan kiub pati ayam,susu cair, tomato dadu
8) Masukkan air rebusan dan daging tadi
9) Masukkan daun pandan
10)Kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk nasi yg berisi beras yg telah dibersihkan dan ditos
11)Masak macam biasa. Buka periuk nasi dan tambahkan gajus beserta kismis
Cara-cara membuat acar rampai
1) potong timun, carrot, cili merah secara memanjang
2) mayang bawang besar
3) masukkan sedikit cuka kedalam mangkuk. Campur gula dan garam
4) kacau sebati dan tuangkan kedalam bhn2 td


Cara-cara membuat air asam
1) blend cili api, belacan,tomato dan air asam jawa
2) tambah gula dan garam
3) masukkan tomato dan bwg besar yg dipotong dadu. Kacau sebati
Nasi daging sedia dihidang

No comments:

Post a Comment