Memandangkan macam2 resepi untuk topping kek chocolate, aku akhirnya decided untuk gunakan resepi ini sebagai topping kek chocolate kukus yg aku masak masa birthday Yumna dan Humam.
Bahan-Bahan
1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat manis
1/4 coklat masakan sepapan 300g (potong kecik)
3 sb tepung jagung(bancuh dengan sedikit air)
Sedikit susu cair atau air
Cara-Cara
1) Masakkan serbuk koko dan susu pekat manis di atas api yang kecil
2) Apabila sudah larut, tambahkan coklat masakan.Pastikan sentiasa kaca menggunakan whisk
3) Tambahkan tepung jagung dan sekiranya pekat, tambahkan sedikit susu cair atau pun air
4) Kacau sampai pekat. Jangan tinggalkan bancuhan di atas api, pastikan sentiasa kacau untuk elakkan hangit atau berketul
5) Padamkan api dan boleh dituang di atas kek sekiranya mahukan kek moist atau sejukkan seketika untuk dapatkan topping yang keras
No comments:
Post a Comment