Wednesday 22 August 2012

Rendang Daging Cili Api

Salam Lebaran buat semua. Pada mulanya ingat nak buat rendang ayam untuk raya tapi memandangkan ada stok daging lebihan buat sate, aku pun bantaila buat rendang dagingni.
Bahan-Bahan

1kg daging dipotong nipis
Segenggam cili api * (aku letak sikit je sebab anak2 x suka pedas)
2 batang serai *
1 biji bawang besar *
4 ulas bawang putih *
1 inci halia *
1 inci lengkuas *
Sedikit kunyit hidup *   (* semuanya dikisar halus)
1 batang serai diketuk
1 cawan santan atau secukupnya
Kerisik secukupnya
Gula melaka atau kalau nak color kuning guna gula pasir
Garam
Air asam jawa
3 helai daun limau purut
Sedikit daun kunyit di potong halus

Cara-Cara

1) Rebuskan daging bersama sedikit air sehingga kering
2) Masukkan bahan-bahan kisar dan serai. Gaulkan dan kemudian masukkan air secukupnya. Kacau lagi sehingga daging hampir empuk
3) Masukkan santan, garam, gula, daun kunyit dan daun limau purut. Kacau lagi
4) Akhir sekali, masukkan air asam jawa dan kerisik. Kacau lagi gunakan api perlahan
5) Masak hingga kuah kering atau ikut selera masing2

No comments:

Post a Comment