Tuesday 13 November 2012

Nasi Arab Sempena Deepavali

This is my second attempt masak nasi arab. Kali pertama masak masa kat London haritu, now cuba lagi kat sini sempena meraikan tetamu yang hadir kat rumah malam ni. Alhamdulillah hasilnya tidak mengecewakan.
Bahan-Bahan

5 pot beras basmathi dibasuh dan toskan
1/2 kg tulang rusuk kambing dan daging
2 paket rempah kurma
1 paket rempah kerutuk
2 batang kulit kayu manis
3 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 tin susu cair
1 tin kecil tomato puree
6 ulas bawang merah dimayang
3 ulas bawang putih dimayang
1 biji bawang besar dimayang
Kismis dan gajus
2 sb minyak sapi
2 sb minyak masak
Garam
Gula
Serbuk perasa

Cara-Cara

1) Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
2) Masukkan semua jenis bawang dan tumis lagi hingga naik bau
3) Masukkan rempah kurma dan kerutuk yang dibancuh dengan sedikit air
4) Tumis sehingga sedikit garing, kemudian masukkan susu cair
5) Masukkan tomato puree dan diikuti dengan tulang rusuk dan daging
6) Masak sehingga empuk dan perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa
7) Masukkan beras yang ditoskan dan tambahkan air sehingga mengikut sukatan beras
8) Masak atas dapur elektrik. 
9) Apabila nasi hampir masak, taburkan kismis dan gajus kedalam periuk nasi
10) Bolehlah dihias dengan bawang goreng dan daun sup serta daun bawang sebelum dihidangkan

Nasi arab ni boleh juga dihidangkan bersama acar dan sambal lada




No comments:

Post a Comment