Bahan-Bahan
4 biji putih telor (asingkan putih dan kuning)
1/2 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil vanila
1 sudu kecil cuka( distilled vinegar )
Bahan-Bahan Topping
Sedikit whipping cream (simpan sejuk beku sebelum diguna)
Sedikit castor sugar ( klu x suka manis x pyh letak)
1 sudu kecil vanila
Buah- buahan untuk hiasan
Cara-Cara
1) Pukul putih telor hingga kembang
2) Masukkan gula castor sedikit demi sedikit
3) Masukkan cuka dan vanilla
4) Pukul lg sehingga kembang
5) Masukkan tepung jagung
6) Apabila adunan dah jadi soft peak, masukkan dalam piping bag
7) Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 140c selama lbh kurang sejam
8) Putar whipping cream dan masukkan vanila serta gula castor
9) Putar sehingga nampak pekat
10) Masukkan dlm piping bag dan hiaskan atas pavlova
11) Hiaskan dgn buah- buahan yg anda suka
No comments:
Post a Comment