Bahan-bahan
1. Biskut marie 250g (patahkan dua)
2. 250g butter
3. 2 cawan milo
4. 2 sudu besar serbuk koko
5. 1/2 tin susu pekat manis
6. 1 cawan kismis
7. 1 cawan badam cincang digoreng tanpa minyak
Bahan topping
1. 1 paket coklat malteser
2. 1 cawan serbuk koko
3. 1 cawan susu pekat manis
4. 2 sudu besar minyak masak
Cara-cara
1. Cairkan butter yg telah diletakkan pada suhu bilik di dalam kuali
2. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati
3. Masukkan serbuk koko dan milo. Kacau sehingga adunan keluar bubble(bunyi blup blup)
4. Masukkan biskut marie yg telah dipatah2 kan dua
5. Masukkan badam cincang dan kismis. Gaul hingga sebati
6. Masukkan kedalam loyang yg telah dilapikkan dgn parchment paper/aliminium foil
7. Tekan menggunakan sudip supaya mampat dan rata
Cara-cara membuat topping
1. Campurkan serbuk koko, susu pekat manis, minyak masak dan kacau diatas api yg kecil
2. Apabila dah sebati tuangkan diatas kek batik
3. Susunkan coklat malteser diatas kek
4. Sejukkan sekurang2nya dua jam dlm peti sejuk dan potong empat segi mengikut selera anda
No comments:
Post a Comment