Ayam masak tomato ni boleh dimakan bersama nasi hujan panas. Jom lihat resepi ayam ini...
Bahan-Bahan
1 ekor ayam dipotong dan dibersihkan
2 biji tomato dipotong dadu
5 sb sos tomato
3 sb sos cili
3 sb pes tomato
2 sb cuka
2 sb cili kisar
4 sb gula
1/4 cwn air
Garam
Minyak
Bahan Kisar
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
3cm halia
Bahan Tumis
2 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara-Cara
1) Gaul ayam dengan serbuk kunyit dan garam secukupnya. Perap selama 20 minit dan goreng separuh masak. Angkat dan ketepikan
2) Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumis hingga naik bau dan masukkan bahan kisar, cili kisar, tomato dadu dan kacau sekejap
3) Masukkan semua sos, cuka dan air. Masak hingga mendidih sebentar
4) Masukkan ayam dan gaul hingga rata
5) Masukkan garam dan gula secukup rasa
6) Masak hingga pekat. Hidangkan dengan nasi tomato atau nasi minyak atau nasi hujan panas
No comments:
Post a Comment