Hari ni aku still masak lauk berasaskan petai sebab nak habiskan stok petai dari Malaysia. Jom lihat hasilnya....
Bahan-Bahan
Segenggam ikan bilis
Segenggam bawang merah ditumbuk
2 ulas bawang putih ditumbuk
sedikit belacan ditumbuk
sedikit air asam jawa
Petai
2 sb cili giling
2 sb gula perang
2 sb gula pasir
sedikit garam
1 biji bawang besar dimayang
Cara-Cara
1) Goreng ikan bilis sehingga garing dan ketepikan
2) Guna minyak baru kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih dan belacan yang ditumbuk atau dikisar
3) Masukkan cili giling dan tumis lagi sehingga pecah minyak
4) Masukkan air asam jawa, gula perang, gula dan garam
5) Masukkan bawang besar dan petai.
6) Masukkan ikan bilis yg telah digoreng tadi. Kacau sebati
No comments:
Post a Comment