Salam semua. Butter prawn ni sebenarnya tak berapa nak menjadi especially bab sarang. Sepatutnya telor tu menhasilkan sarang tapi maybe kuali tak berapa panas tu yg tak jadi tu. Anyway bab rasa tak mengecewakan. Sodap! Cubala kalau nak tau macam mana rasanya.
Bahan-Bahan
1kg udang besar
250g unsalted butter
5 ulas bawang putih dicincang
6 biji cili api dicincang
8 biji kuning telor
250ml susu cair
Garam dan serbuk perasa
Gula
1 sk sos ikan
Daun kari
Cara-Cara
1) Perap udang dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit sehingga bertukar warna. Toskan
2) Pukul kuning telor dan susu hingga kembang
3) Panaskan kuali, masukkan mentega dan biarkan cair perlahan2
4) Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api. Kacau sebentar
5) Masukkan bancuhan telor dan kacau hingga pekat. Masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula , garam dan serbuk perasa
6) Kacau hingga bersarang dan garing. (Kalau nak lebih bersarang kuali kena betul2 panas)
7) Toskan sekejap dan alihkan ke pinggan
No comments:
Post a Comment