Tuesday, 14 August 2012

Daging Tomato Pandan

Daging ni dimasak untuk dimakan bersama nasi mentega kismis. Sila lihat resepinya di bawah ini
Bahan-Bahan

500g daging batang pinag-dihiris nipis, cuci dan toskan *
1 inci halia, tumbuk lumat *
3 ulas bawang putih, tumbuk lumat * (* disatukan dan perap 30 minit)
2 helai daun limau purut
1 helai daun pandan disimpul
1 batang serai dititik
1 cawan air
1/2 sb gula melaka
Garam secukup rasa

Bahan Kisar Halus
2 biji tomato merah
4 biji cili merah
2 biji buah keras
1 biji bawang besar
1/2 inci halia
3 ulas bawang putih
1/2 sb ketumbar biji
1/2 sk jintan halus
1/2 sk jintan kasar

Cara-Cara

1) Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus, serai, daun limau purut dan daun pandan hingga harum dan terbit minyak. Masukkan daging dan gaul rata. Biar daging kecut sedikit
2) Tuang air dan gaul. Biarkan mendidih. Kecilkan api dan masak hingga daging lembut dan kuah pekat
3) Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sekejap lagi. Kalau nak kering biarkan lagi sekejap

No comments:

Post a Comment