Saturday, 17 September 2016

Nasi Daging

Bahan-bahan
Daging potong halus
Halia potong kecil

2 Kulit kayu manis
2 Bunga lawang
3 biji cengkih
3 biji buah pelaga
Daun kari
Daun pandan disimpul
2 sudu besar minyak sapi
2 ulas bwg putih dimayang
1 biji bwg besar dimayang
1 biji tomato potong dadu
1 tin susu cair
2 kiub pati ayam
Gajus goreng
Kismis
Gula
Garam

Bahan acar rampai
Timun
Carrot
Bwg besar
Cili merah
Gula 
Garam
Cuka

Bahan air asam
Asam jawa
Tomato potong dadu
Bwg besar potong dadu
Sedikir belacan
2 biji cili pagi
Gula
Garam

Cara-cara
1) Rebus daging dan halia
2) Simpan air rebusan

3) Masukkan 2 sudu besar minyak sapi kedalam kuali
4) Tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan buah pelaga hingga naik bau
5) Masukkan bwg besar, bwg putih dan daun kari
6) Tumis hingga naik bau, tambah sedikit air rebusan daging sekiranya terlalu kering
7) Tambahkan kiub pati ayam,susu cair, tomato dadu
8) Masukkan air rebusan dan daging tadi
9) Masukkan daun pandan
10)Kacau hingga sebati. Tuangkan ke dalam periuk nasi yg berisi beras yg telah dibersihkan dan ditos
11)Masak macam biasa. Buka periuk nasi dan tambahkan gajus beserta kismis
Cara-cara membuat acar rampai
1) potong timun, carrot, cili merah secara memanjang
2) mayang bawang besar
3) masukkan sedikit cuka kedalam mangkuk. Campur gula dan garam
4) kacau sebati dan tuangkan kedalam bhn2 td


Cara-cara membuat air asam
1) blend cili api, belacan,tomato dan air asam jawa
2) tambah gula dan garam
3) masukkan tomato dan bwg besar yg dipotong dadu. Kacau sebati
Nasi daging sedia dihidang

Sunday, 12 June 2016

Air Soda Melambai

Ramadhan mubarak buat semua muslimin dan muslimat. Hari ni kita nak kongsi cara-cara buat air soda melambai(nama letak sendiri). Sangat sedap. So bolehla cuba untuk buka puasa nanti

Bahan-bahan
1) Sebotol air ice cream soda f&n color biru
2) Satu tin laici
3) Sebatang serai dititik
4) Dua biji lemon dihiris nipis
5) Beberapa biji asam boi

Cara-cara
1) Campurkan kesemua bahan dlm bekas
2) Letakkan ais untuk sejuk
3) Kacau dan sedia diminum

Saturday, 30 January 2016

Ketam Telor Masin

Alhamdulillah hari ini anak sulongku Hidni telah habis minggu orientasi selama sebulan. Kebetulan pula beliau dijemput utk menerima anugerah cemerlang PSRA 2015 di sek agama bt 13, Puchong. 

So sempena kakak dah nak blk hostel petang ni, mommy dgn bersemangatnya turun ke dapur utk masak something special for her!

Bahan-bahan
1) Ketam 5 ekor
2) Lada sulah
3) 3 ulas bawang putih diketuk
4) Sedikit minyak utk menggoreng
5) 4 biji telor masin direbus
6) 2 biji cili padi
7) Sedikit daun kari
8) Setengah cawan susu cair
8) Sedikit tepung jagung
8)  Sedikit butter
9) Sedikit gula

Cara-cara
1) Rebus telor masin, potong cili api & leraikan daun kari
2) Telor masin yg direbus dihancurkan sehingga sekata
3) Masukkan tepung jagung ke dalm bekas ketam yg telah dibasuh. Tabur sedikit lada sulah. Panaskan minyak.Gaulkan hingga rata dan goreng ketam hingga masak
4) Angkat ketam yg digoreng dan asingkan. Masukkan butter dan cairkan. Masukkan bawang putih yg diketuk,daun kari dan cili padi yg dipotong. Masak sehingga sebati
5) Masukkan susu cair, gula dan telor masin yg dihancurkan
6) Masukkan ketam yg digoreng tadi. Gaulkan dan masak sehingga kering

Monday, 11 May 2015

Mango Sticky Rice

Selamat bersiaran buat semua. Dah lama akak x meng'update' resepi2 terkini. Bukannya apa, niat sentiasa ada tp masa yg xde. Akak teramatla busy sejak kembali bertugas. huhu
Alhamdulillah hubby ada bawa balik mangga harum manis dari Perlis. Tetiba terasa nak mkn pulut mangga edisi thai. Biasanya klu kat restoren, kami order mesti licin disapu oleh anak2.So kali ni kita buat sendiri dan dpt mkn sepuas2nya.
Biasanya harum manis ni mmg hanya available di Perlis je


Bahan-Bahan
Beras pulut 2 pot
Santan kotak kecil 2 kotak
Gula 3/4 cawan
Garam 1 sudu teh
3-4 helai daun pandan

Bahan-Bahan santan pekat
Santan paket kecil 1 1/2 kotak
Tepung jagung 1 sudu besar
Gula 3 sudu besar
Garam 1/2 sudu teh

Mangga 3 biji
Mung bean 1 sudu besar

Cara-cara
1) Masakkan beras pulut sehingga masak
2) Masukkan santan, gula, garam dan daun pandan. Kacau sehingga sebati sambil masak di atas api. Jangan spi mendidih. Padamkan api
3) Masukkan pulut yg telah masak ke dalam periuk bertutup dan tuangkan santan yg telah dimasak tadi. Kacau sehingga rata. Tutup dan biarkan selama 15-20 min
4) Masukkan santan, gula, garam & tepung jagung dlm satu bekas dan kacau sebati
5) Panaskan dlm microwave
6) Gorengkan mung bean sehingga kekuningan
7) Potongkan mangga
8) Pulut, mangga dan tuangkan santan pekat ke atas pulut beserta dgn mung bean

Monday, 9 February 2015

Kek Batik Coklat Malteser

Assalamualikum.Dah lama rasanya x update resepi2 baru dlm blog ni. Sungguh x berkesempatan dan busy dgn tugasan harian. Semalam kat rumah saya ada majlis pertunangan adik, so saya berhasrat nak masak kek tp xnak yg masuk oven. Masa sungguh terhad so i need something easy to cook. At last terhasillah kek batik coklat malteser ala2 my style.

Bahan-bahan
1. Biskut marie 250g (patahkan dua)
2. 250g butter
3. 2 cawan milo
4. 2 sudu besar serbuk koko
5. 1/2 tin susu pekat manis
6. 1 cawan kismis
7. 1 cawan badam cincang digoreng      tanpa minyak

Bahan topping
1. 1 paket coklat malteser
2. 1 cawan serbuk koko
3. 1 cawan susu pekat manis
4. 2 sudu besar minyak masak

Cara-cara
1. Cairkan butter yg telah diletakkan pada suhu bilik di dalam kuali
2. Masukkan susu pekat manis dan kacau sebati
3. Masukkan serbuk koko dan milo. Kacau sehingga adunan keluar bubble(bunyi blup blup)
4. Masukkan biskut marie yg telah dipatah2 kan dua
5. Masukkan badam cincang dan kismis. Gaul hingga sebati
6. Masukkan kedalam loyang yg telah dilapikkan dgn parchment paper/aliminium foil
7. Tekan menggunakan sudip supaya mampat dan rata

Cara-cara membuat topping
1. Campurkan serbuk koko, susu pekat manis, minyak masak dan kacau diatas api yg kecil
2. Apabila dah sebati tuangkan diatas kek batik
3. Susunkan coklat malteser diatas kek
4. Sejukkan sekurang2nya dua jam dlm peti sejuk dan potong empat segi mengikut selera anda



Sunday, 9 February 2014

Chocolate Moist Cake

Hari ni baking choc moist lg. Hajat di hati nak buat cheese cake tp x cukup bhn kat rumah. 
Antara bahan2 yg digunakan. Cadbury fingers tu x jd guna sbb cair. Lupa msk fridge.
Sebelum masuk dlm steamer. Saya tutup kek tu bahagian atas dgn aluminium foil sbb nnt ms kukus jatuh air steam.
Kukus dekat 3 jam jg. Nila hasilnya
Ni dah lepas deko ngan choc ganache
Selamat mencuba dan menjamu selera
Bahan-Bahan
Bahan A
1 cwn serbuk koko
1 cwn gula pasir
1 cwn susu pekat manis
1 cwn susu cair
1 cwn minyak masak
Gaul sebati semua bhn A dan msk atas api sederhana

Bahan B
1/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonate
1 sudu kecil baking powder
Ayakkan semua bhn B

Bahan C
4 biji telor dikepok dgn whisker

Satukan bhn B & C dlm bhn A secara berselang seli
Gaul guna senduk sehingga sebati
Masuk dlm acuan dan bungkus dan tutup semua dgn aluminium foil
Kukus selama hampir 4jam

Topping
1/2 cwn serbuk koko
1/2 cwn susu pekat manis
1 sudu besar minyak

masak atas api slow. klu pekat tambah sedikit susu cair.

Saturday, 23 November 2013

Pavlova

     Assalamualaikum semua. Setelah sekian lama menyepikan diri, akhirnya hari ni aku terajin pula nak mengupdate aktiviti hari ini. 23.11.13 merupakan hari ulang tahun anak gadisku yang kedua. She is 7 years old today even another two months dah nak masuk darjah dua. So hari ni adala buat small birthday party buat dia. Tak invite sapa2 pun just family members. Lagi pun party ni unplan. Last minute sebenarnya. Hari ni aku nak berkongsi resepi pavlova. Last buat masa kat UK, now sempatla buat kejap td even badan x berapa sihat sebenarnya. Demi anak tercinta mommy gagahkan diri.
ni la rupa pavlova yg belum dibakar. Sila abaikan kertas yg digunakan. Parchment paper dah hbs td. 
Rupa bila keluar dari oven
Dah siap! Taraaa

Bahan-Bahan
4 biji putih telor (asingkan putih dan kuning)
1/2 cawan gula castor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu kecil vanila
1 sudu kecil cuka( distilled vinegar )
 
Bahan-Bahan Topping
Sedikit whipping cream (simpan sejuk beku sebelum diguna)
Sedikit castor sugar ( klu x suka manis x pyh letak)
1 sudu kecil vanila
Buah- buahan untuk hiasan

Cara-Cara
1) Pukul putih telor hingga kembang
2) Masukkan gula castor sedikit demi sedikit
3) Masukkan cuka dan vanilla
4) Pukul lg sehingga kembang
5) Masukkan tepung jagung
6) Apabila adunan dah jadi soft peak, masukkan dalam piping bag
7) Bakar dalam oven yg telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 140c selama lbh kurang sejam
8) Putar whipping cream dan masukkan vanila serta gula castor
9) Putar sehingga nampak pekat
10) Masukkan dlm piping bag dan hiaskan atas pavlova
11) Hiaskan dgn buah- buahan yg anda suka
Ni cth whipping cream yg digunakan