Thursday, 12 July 2012

Pau Goreng Inti Kelapa

Pau goreng ni dibuat sebab ada lebihan inti kelapa yang aku buat ketayap polkadot tu. So daripada membazir aku pun godak2 resepi pau goreng ni. Actually pau goreng ni sedap juga kalau kita guna inti kacang merah ke, sardin ke. Nanti nak buat jugakla kalau ada kelapangan. Resepi utk pau goreng kali ni...

Bahan-Bahan

500g tepung gandum
1 1/2 sk mauripan(instant yeast)
1/2 cwn gula pasir
1/4 cwn minyak masak
1 1/4 cwn air suam

Inti Kelapa
1/2 biji kelapa parut putih
1/4 cwn gula melaka yang dihancurkan
1/4 cwn gula merah
sedikit air
1 helai daun pandan
1 sb tepung jagung
sedikit garam

Cara-Cara

1) Satukan tepung, yis dan minyak. Tuangkan air serta gula sedikit sedikit sambil sebatikan adunan hingga menjadi doh
2) Uli tepung lembut dan bulat2kan hingga menjadi 15 bebola kecil. Letakkan dalam dulang yg telah ditaburi tepung sedikit
3) Biarkan 10 minit, kemudian bulat2kan doh dan leperkan. Isi inti kelapa, tutup dan bulatkan kembali. Tekankan sedikit menjadi sedikit leper
4) Letak atas dulang yg telah disapu sedikit minyak(spy x melekat)
5) Biarkan hingga naik/kembang dan boleh digoreng hingga bertukar menjadi warna kekuningan

3 comments:

  1. wah
    senang sangat membuatknya ye
    buh ikan bilis sedap jugak kot

    ReplyDelete
  2. Sedap.cubala letak ikan bilis or sardin

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing this wonderful recipes in the blog kindly visit us @ Snacks Recipes in Hindi

    ReplyDelete