Wednesday, 22 August 2012

Sate Ayam dan Daging

Salam Lebaran. Hari ini aku nak share resepi home made sate dengan semua. First time buat alhamdulillah rasanya tak mengecewakan. Boleh cuba lagi untuk masa akan datang. Cuma aku bakar sate ni menggunakan oven, nak bakar macam biasa x boleh sebab rumah kat bahagian atas. Susah nanti kalau berasap. Lagipun aku takde dapur biasa. Kat rumah ni semuanya dapur elektrik. Tak best jugak sebab tak dapat pakai api direct. Anyway, guna oven pun not bad cuma tak boleh bakar lama2 takut sate tu nanti jadi keras. Sate ni nak kena manis baru sedap rasanya. So kenala pandai adjust rasa manis sebelum diperap.
Bahan-Bahan

3kg paha ayam(boneless)/daging batang pinang
3 biji bawang besar merah
5 batang serai diblend
1/2 cawan jintan manis diblend
1 sb jintan putih diblend
2-3 sb biji ketumbar diblend
1 inci lengkuas diblend
3-4 cawan gula
1 sb garam
1/2 cawan kunyit serbuk

Bahan renjis
1 sb minyak
1 sb air
1 sb mentega
Gaul dan celupkan serai titik sebelum dibakar satenya


Cara-Cara

1) Potong dadu ayam dan daging
2) Campurkan semua bahan kisar. Masukkan kunyit serbuk
3) Gaulkan bersama daging atau ayam. MAsukkan gula dan garam
4) Perap semalaman dalam peti sejuk
5) Cucuk sate meggunakan lidi sate dan bakar dalam oven pada suhu 180c lebih kurang 15-20 minit
6) Renjiskan sedikit sate semasa bakar dengan bahan renjis

2 comments: