Saturday 21 July 2012

Puding caramel tanpa kukus dan tanpa telor

Puding dibuat sebab aku takde pengukus sebenarnya. Biasanya puding ni dikukus tapi macam malas nak beli pengukus sbb dah ada pun kat Malaysia. So bila godak2 resepi, aku dapatla dari satu blog ni. Bila cuba buat rasanya not bad, macam yg kita beli kat tesco atau giant tu. Sedap juga walaupun takde telor. Jom lihat resepinya...

Bahan-Bahan

Bahan untuk caramel
3/4 cawan gula pasir
3 sb air

Bahan A
1 bungkus agar2 serbuk pastikan warnanya clear (10g)(aku letak 2 bungkus sbb beli yg vegetable gel)
4 cawan air
1/2 cawan gula pasir

Bahan B
1 tin susu cair(lbh kurang 400g)
2 sb custard
1 sk vanilla
semuanya dicampur sebati dalam satu bekas

Cara-Cara

1) Untuk caramel: hanguskan gula dalam kuali. Bila semua hampir larut/ berwarna emas, tuang sedikit air perlahan2(masa ni kena hati2 sbb sgt mudah meruap)
2) Tuangkan dalam acuan atau bekas
3) Dalam periuk, didhkan bahan A. Kecilkan api kemudian masukkan bahan B
4) Kacau lebih kurang 3 minit atau sehingga adunan sedikit likat dan pekat. Matikan api
5) Tuangkan adunan tadi kedalam acua yang telah berisi caramel tadi
6) Sejukkan sebentar dan boleh dimasukkan ke dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment