Monday 13 August 2012

Blackpepper Lamb Stew with Capsicum

Salam semuanya. Di harap semuanya sihat disamping keluarga tercinta. Actually aku nak masak blackpepper lamb ni guna daging je tapi bukak peti sejuk stok yang ada cuma tulang. So bantai je la. Tapi rasanya alhamdulillah sedap. Jom kita tengok resepi lamb stew ni.
Bahan-Bahan

Lamb-bahagian tulang
2 inci halia *
1 sb lada hitam biji *
3 ulas bawang putih * ( * ditumbuk)
3 sb kicap cair
 1 sb sos tiram
1/2 biji red capsicum-hiris kasar
1/2 biji green capsicum-hiris kasar
1/2 biji yellow capsicum-hiris kasar
2 biji bawang besar dihiris berbaji
1/2 cawan air
1/2 sb gula
Daun sup untuk hiasan
Bawang goreng untuk hiasan

Cara-Cara

1) Tulang diperap bersama bahan tumbuk, kicap cair dan sos tiram selama 30 minit. Simpan dalam peti sejuk
2) Panaskan minyak dalam kuali, tuangkan tulang perap bersama jusnya. Kacau rata, kecilkan api, tuang air dan masak hingga tulang daging lembut
3) Masukkan capsicum dan bawang besar. Gaul rata dan tambahkan gula
4) Masak hingga capsicum sedikit layu. Rasa dan jika kurang masin, tambahkan sedikit lagi kicap cair. Biar pekat sedikit. Angkat dan tabur dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng

No comments:

Post a Comment