Tuesday 14 August 2012

Pajeri Nenas Bombay

Wah! Sampai ke Bombay resepi ni. Takdela. Aku ambik resepi ni dari blog orang. So ikut jela nama yang dia letak. Apa2 pun, rasanya tak mengecewakan. Jom cuba resepi ini.
Bahan-Bahan

1 Nenas dalam tin
3/4 sk serbuk kunyit
2 biji bawang besar dihiris kasar
3 ulas bawang putih diketuk
1/2 inci halia dihiris halus
2 biji cili merah dihiris serong
2 sb cuka
1 sb gula pasir
1 batang kulit kayu manis *
1 kuntum bunga lawang *
3 biji buah pelaga *
4 kuntum bunga cengkih * ( * rempah tumis)

Cara-Cara

1) Buka tin nenas dan ketepikan
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumis rempah tumis, bawang besar, bawang putih dan serbuk kunyit. Masak hingga bawang layu
3) Tambah cuka, gula dan sedikit garam. Gaul rata dan bila nampak pekat, masukkan nenas dan hirisan cili merah. Tuang sedikit air jika perlu. Masak sehingga nenas lembut sedikit

No comments:

Post a Comment