Wednesday 25 July 2012

Ayam Lemon Madu

Salam semua. Ayam lemon madu ni di masak bersama nasi oren. So kombinasinya sungguh simple. Ia boleh dimakan bersama sedikit ulam-ulaman seperti salad dan tomato ceri. Resepinya adalah seperti berikut:

Bahan-Bahan

1/2 kg ayam dipotong kecil
3 sb kicap
2 sb sos cili
2 biji lemon diambil jusnya
1 1/2 sb madu
1 sb minyak sayuran
1 cm halia dimayang halus
3 ulas bawang putih dicincang
1/2 cawan susu cair
1/2 kiub pati ayam
1 sb tepung jagung
1 1/4 cawan mentega
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara

1) Bersihkan ayam dan gaulkan bersama kicap, jus lemon, mimyak sayuran dan madu. Perap selama 1/2 jam.
2) Goreng ayam yang telah diperap sehingga garing.
3) Tinggalkan sedikit minyak goreng ayam tadi dalam kuali dan tambahkan mentega. Tumis halia dan bawang putih sehingga naik bau.
4) Kemudian masukkan sos cili dan susu cair. Biarkan mereneh dan masukkan kiub pati ayam serta garam secukup rasa.
5) Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air. Apabila agak pekat, masukkan ayam yang telah digoreng tadi.
6) Kacau ayam agar rata dan kuah sebati dengan ayam.
7) Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment