Friday 6 July 2012

Tepung Pelita

Hi semua! Sebenarnya dari semalam terasa nak makan tepung pelita tapi tak terbuat. Almaklumla semalam berlatih puasa 18 jam. Alhamdulillah aku berjaya jugak tunggu sampai maghrib 9.22pm. Lagipun semalam merupakan nisfu syaaban. So hari ni aku masak jugak tepung pelita sebab nak hilangkan kempunan. Mari kita lihat resepi tepung pelita yang aku ambik dari blog seorang adik ni. Tak ingat apa namanya. Credit buat adik yang sungguh kreatif ni.

Bahan-Bahan

Bahan lapisan hijau
1 cawan tepung beras
1 cawan gula
4 helai daun pandan blend dengan sedikit air
Sedikit pewarna hijau jika suka warna lebih terang
Secubit kapur bancuh denga 1 sudu teh air(aku tak letak pun sbb takde)
4 cawan air

Bahan lapisan santan
4 cawan santan
4 sb tepung beras
Sedikit garam

Cara-Cara

1) Campur sebati semua bahan2 lapisan hijau. Pastikan semuanya larut jangan ada berketul2
2) Masak atas dapur, sentiasa kacau hingga jadi licin dan berkilat
3) Tutup api bila sudah pekat. Boleh tuang dalam acuan
4) Bagi lapisan santan, campur sebati bahan2 dan masukkan sedikit garam
5) Masak atas dapur dan sentiasa kacau untuk elakkan ia meruap dan berketul
6) Kacau hingga pekat dan tutup api
7) Tuang atas lapisan hijau tadi
8) Masuk dalam peti sejuk

No comments:

Post a Comment