Tuesday 31 July 2012

Chocolate Chiffon Cake

Salam Ramadhan ke-12 buat semua. Sekejap je dah nak separuh bulan kita puasa. Tak lama lagi dah nak raya kan! Hmm...rasa macam nak buat kuih raya tapi sekarang ni tengah busy dok menyiapkan hamper raya yang ditempah oleh company kat Malaysia tapi nak kena distribute kat London.Alhamdulillah rezeki anak2.
Eh! Dok merapu plak aku ni. Hari ni aku cuba buat kek ni. Actually ia hanyalah sponge cake yang dilapisi cream je. Jom kita tengok resepi...
Bahan-Bahan

Bahan A
30g serbuk koko (larutkan dengan 120ml air suam)
4 biji kuning telor
100g gula castor
130g tepung naik sendiri
1/2 sk baking powder
1/2 sk soda bicarbonate
60ml mentega (dicairkan)

Bahan B
4 biji putih telor
6g gula castor
1/4 sk cream of tartar

Kek filling
400ml whipping cream(manis)
100g coklat masakan (cairkan secara double boil)
1 1/2 sk nescafe (larut dengan 1 sb air panas)
1 sb gelatin halal ( rendam dengan 40ml air dan cairkan secara double boil hingga larut)
1 sk vanila

Coklat ganache
140ml UHT whipping cream (tawar)
350g coklat masakan
1 sb mentega (optional)

Cara-Cara

1) Panaskan oven pada suhu 180c
2) Satukan bahan A dan pukul sehingga kembang guna high speed
3) Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telor) hingga kental guna high speed
4) Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 40 minit atau hingga masak
5) Angkat dari loyang dan telangkupkan kek di atas redai, Biarkan betul2 sejuk baru dipotong kepada 3  atau 4 lapisan
6) Kek filling: Pukul whipping cream hingga kembang dan bertanduk guna high speed. Masukkan esen vanila, coklat cair, larutan nescafe dan gelatin. Pukul hingga sebati
7) Sapu krim filling di permukaan kek. Buat pada semua lapisan
8) Apabila habis, sapu nipis krim keseluruhan kek, masukkan di dalam peti sejk (30 minit)
9) Coklat ganache: panaskan whipping cream secara doble boiler, maskkan coklat dan mentega. Kacau hingga cair. Biarkan sejuk pada suhu bilik
10) Keluarkan kek dan letak diatas redai an tuangkan coklat ganache
11) Hiaskan degan chocolate flakes diatasnya


No comments:

Post a Comment