Tuesday 10 July 2012

Cucur Ikan Bilis

Petang2 hari ni kalau pekena cucur ngan kopi kapal api sodap ni. Aku buat cucur ni tadi sebab hubby ada sebut2 nak makan cucur ikan bilis. Dia dok complaint asyik buat cekodok pisang je.

Bahan-Bahan

2 cawan tepung naik sendiri
1 cawan air(bancuh 1 sb gula dan sedikit garam)
segenggam ikan bilis(basuh dan tumbuk sedikit tapi jgn hancur sgt)
1 biji bawang besar dimayang
Daun bawang dihiris
Daun kucai(tak letak pun)
1 biji telor

Cara-Cara

1) Campurkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau sebati
2) Masukkan air agak2 supaya adunan tak terlalu cair atau pekat
3) Sudukan menggunakan sudu kecil yang telah direndam dalam minyak yg panas. Dengan ini adunan tadi tak akan melekat
4) Goreng sehingga kekuningan
5) Boleh dimakan bersama sos cili atau sos thai

No comments:

Post a Comment