Thursday 7 June 2012

Kerabu sotong

Kerabu merupakan appetiser yang sedap sebenarnya. Aku suka buat kerabu ni sebab kebetulan aku ada bawa gula nipah (nisan padi) yang dibeli dari Thailand. Kalau korang takde benda ni pun takpe, boleh gunakan gula biasa je cuma rasa dia tak sesedap guna gula nipah ni. Aku belajar resepi ni dari abah. Jom kita tengok resepi


Bahan-Bahan

5-6 ekor sotong saiz besar
2 sb gula nipah(kalau takde guna gula pasir)
1/2 biji asam limau
Sos ikan
cili merah
4 ulas bawang merah(mayang)
kacang panjang
timun(hiris panjang2)

Cara-Cara

1) Bersihkan sotong dan buat corak petak2 kat bahagian dalam. Potong sederhana besar dan rebuskan
2) Toskan air sotong. Masukkan gula nipah, sedikit sos ikan dan asam limau nipis
3) Campurkan kacang panjang yang dipotong halus2, bawang merah, cili merah dan timun



No comments:

Post a Comment