Dah berjaya buat lemon cheesecake, aku try plak buat blueberry cheesecake. Actually cara buatnya lbh kurang sama je cuma tambah few ingredients je.
Bahan-Bahan
2 cawan digestive biscuit
2 sb marjerin
2 bekas soft cheese philadelphia
1 cawan gula castor
3 biji telor
11/2 sk vanila
2 sb tepung gandum
1/4 sk almond extract
11/2 cawan blueberry
Cara-Cara
1)Blend digestive biscuit sampai halus
2)Masakkan marjerin diatas api sehingga cair
3)Kemudian gaulkan sebati biskut dengan marjerin tadi
4)Masukkan campuran biskut dgn marjerin tadi dlm bekas yg dialas dgn parchment paper.Tekan
menggunakan sudu.
5)Masukkan dalam peti ais sementara siapkan adunan kek
6)Pukul soft cheese dalam bekas yg kering selama 2 minit.
7)Masukkan gula castor dan putar lg 2-3 minit.
8)Masukkan tepung gandum dan pukul lagi
9)Masukkan telor satu persatu
10) Masukkan vanila dan almond extract.Putar lg 1 minit
11)Tuangkan dlm loyang dan taburkan blueberry
11)Bakar menggunakan teknik *waterbath.Suhu 150c selama 50 minit
selama 2 jam.Kemudian masukkan kek kedalam fridge selama 4 jam.
*Teknik Waterbath
Balutkan
bekas kek menggunakan aluminium foil.Letakkan atas loyang
pembakar.Masukkan air panas kedalam loyang pembakar.So kek tu akan
berada dlm bekas yg diletak dalam air
No comments:
Post a Comment