Wednesday, 20 June 2012

Kari kepala ikan salmon

Assalamualaikum semua. Hari ni aku nak share ngan korang semua pasal kari kepala ikan salmon ni. Kat sini, kepala ikan salmon memang murah giler sebab mat salleh manala pandai nak makan kepala ikan ni. Diaorang tak tahu betapa lazatnya rasa kari ni.Hihihi.Harga untuk 2 ketul kepala ikan salmon hanya 1 pound kat sini. Jadi aku pun buatla kari tapi tidak menggunakan santan cuma air. Jom kita tengok resepinya

Bahan-Bahan

2 ketul kepala ikan salmon dibelah dua
2 paket kecil rempah kari ikan(jadikan pes)
2 sb cili giling
2 sb gula merah
1 labu bawang besar dihiris nipis
6 ulas bawang merah(tumbuk)
2 ulas bawang putih(tumbuk)
1 cm halia(tumbuk)
1 kuntum bunga kantan(belah 4)
2 biji cili merah
sedikit daun kesum
sedikit tomato ceri
daun kari
kacang bendi
minyak
air asam jawa
garam dan perasa

Cara-Cara

1) Tumiskan bawang besar dan daun kari hingga layu. Masukkan bahan tumbuk.Tumis hingga garing
2) Masukkan cili giling, tumis lagi. Masukkan rempah kari ikan dan tumis sehingga pecah minyak
3) Maukkan air asam jawa. Kacau sebentar
4) Masukkan air ikut suka anda. Masuk garam dan perasa, reneh sehingga kuah kelihatan pekat
5) Masukkan kepala ikan, daun kesum dan bunga kantan
6) Masukkan kacan bendi, cili merah dan tomato. Kacau sekejap dan tutupkan api

3 comments:

  1. saya baru sekali belajar buat kari tanpa santan
    tapi rasanya boleh tahan jugak ;)

    ReplyDelete
  2. Saya tak berapa suka kari bersantan, tapi kalau tanpa santan makanla

    ReplyDelete
  3. Ini memang kari terbaik...saya kat sini pun pakai kepala salmon.

    ReplyDelete