Wednesday, 6 June 2012

Cekodok pisang

Anak2 aku cukup suka makan cekodok pisang. Ada satu cerita menarik tentang cekodok ni. Dulu masa tak tahu memasak, aku selalu beli serbuk cucur adabi je. So bila masak ni, anak sulungku tetiba tanya "mommy, what is this?" Aku bgtau la namanya cekodok. Tah macam mana dia dengar aku cakap chiken dot. So sampai sekarang nama rasmi cekodok dalam rumah ni ialah chicken dot!

Bahan-Bahan

3 biji pisang montel(kalau ada pisang emas ke lagi sedap)
2 sb gula
sedikit garam
1 biji telor
Tepung naik sendiri

Cara-Cara

1) Lenyekkan pisang dan campurkan gula dan garam
2) Pecahkan telor dan kacau rata
3) Masukkan tepung dan kacau sampai adunan tak terlau cair dan tak terlalu keras
4) Panaskan api. Untuk mendapatkan cekodok yang cantik dan membulat, gunakan sudu kecil dan celupkan dahulu dalam minyak panas. Kemudian kaupkan adunan secara membulat dan masukkan ke dalam minyak panas
5) Goreng sehingga warna bertukar menjadi brown

No comments:

Post a Comment