Ada sesiapa yang penah makan trifle? Aku teringat masa adik no 3 aku kawin, trifle ni merupakan salah satu dessert yang ada kat atas meja pengantin. Rasanya memang sesuai juga kalau kena dengan hiasan, ia jadi sungguh menarik kat atas meja makan beradat. Resepi ni adik kat Sabah yang bagi. So aku pun cubala buat untuk dessert makan tengah hari. Resepinya adalah seperti berikut:
Bahan-Bahan
Kek gulung
1 tin fruit cocktail
Jelly
1 tin susu cair
1 tin air
7 sb gula
4 sb custard
Cara-Cara
1) Potong kek gulung dan susun cantik2 dalam bekas
2) Air dari fruit cocktail dicurahkan ke atas kek tadi
3) Masak susu cair, air dan gula
4) Bancuh 4 sb custard dengan 1/2 tin air
5) Bila susu mendidih, tambah custard
6) Letak buah cocktail atas custard
7) Masakkan jelly dan tuang atas bancuhan tadi
8) Hiaskan dengan whipping cream(putar sampai pekat) dan buah2
No comments:
Post a Comment