Bahan-Bahan
2 cawan biskut oreo
2 sb marjerin
2 bekas soft cheese philadelphia
1/4 cawan brown sugar
1/3 cawan sour cream
1 cawan gula castor
3 biji telor
11/2 sk vanila
2 sb tepung gandum
1sk cinnamon powder
1 biji jus lemon diperah
11/2 cawan oreo yang dibelah 4
Utk Topping
1 paket kecil milk chocolate
11/2 cawan whipped cream
Cara-Cara
1)Blend digestive biscuit sampai halus
2)Masakkan marjerin diatas api sehingga cair
3)Kemudian gaulkan sebati biskut dengan marjerin tadi
4)Masukkan brown sugar dan cinnamon powder
5)Masukkan campuran tadi dlm bekas yg dialas dgn parchment paper.Tekan
menggunakan sudu.
6)Masukkan dalam peti ais sementara siapkan adunan kek
7)Pukul soft cheese dalam bekas yg kering selama 2 minit.
8)Masukkan gula castor dan putar lg 2-3 minit.
9)Masukkan sour cream dan teruskan putar
10)Masukkan tepung gandum.Teruskan pukul
11)Masukkan telor satu persatu
12) Masukkan vanila dan jus lemon.Putar lg 1 minit
13)Patahkan oreo menggunakan pisau. Susun atas dasar kek dan tuangkan bancuhan td keatasnya. Simpankan sedikit oreo utk dihias dibahagian atas sekali
14)Bakar menggunakan teknik *waterbath.Suhu 150c selama 50 minit
selama 2 jam.Kemudian masukkan kek kedalam fridge selama 4 jam.
Utk topping, cairkan milk chocolate menggunakan kaedah double boiler dan masukkan whipping cream.Kacau hingga sebati
*Teknik Waterbath
Balutkan
bekas kek menggunakan aluminium foil.Letakkan atas loyang
pembakar.Masukkan air panas kedalam loyang pembakar.So kek tu akan
berada dlm bekas yg diletak dalam air
No comments:
Post a Comment