Tuesday, 5 June 2012

Rosemary Roasted Chicken

Resepi ni aku belajar ngan kawan kat Manchester. Time tu pegi sambut raya haji kat sana. Rupanya memang senang gile nak buat benda alah ni. Jom kita cuba resepi ni. Bila tgk bhn mcm bnyk tp jgn risau bila dah beli setiap botol tu nnt bo guna byk kali. Yg ptg bhn tu semua main campak2 je

Bahan-Bahan

2 keping paha ayam
Sedikit garam
3 biji kentang
1/2 biji carrot
Capsicum merah, kuning dan hijau(nak bagi colorful)
3 biji baby tomato
2 sb minyak zaitun
Sedikit barbeque sauce
Serbuk paprika
Thyme
Oregano
Serbuk cili
Garlic salt
Garlic grinder (beli yg dlm botol)
Serbuk black pepper
Serbuk rosemary (Kalau ada yg fresh lg bagus)
Kicap pekat manis
Sedikit madu

Cara-Cara

1) Lumurkan ayam dgn sedikit garam dan minyak zaitun
2) Tabur dan lumurkan semua bahan2 diatas
3) Akhir sekali hiasakan dengan carrot, kentang, tomato dan capsicum
4) Bakar pada suhu 170c selama 50 minit

Nak sedap boleh dimakan bersama coleslaw atau mashed potato atau nasi ayam

No comments:

Post a Comment