Wednesday, 6 June 2012

Pulut Ikan Kering


Salam semua. Ni nak cerita pasal pulut ikan kering (PIK). Aku masa kat kampung dulu cukup suka kalau mama masak pulut ikan kering time breakfast. Zaman tu kelapa abah yang kait sendiri dari pokok depan rumah. Pastu mama akan kukur kelapa pakai pengukur kayu yang kita boleh duduk kat atasnya dan kat kepala dia ada pengukur kelapa. Very nostalgic. Rasanya mama ada simpan lagi kot pengukur tu coz benda tu dah jadi barang antik dah sekarang.

Sekarang zaman dah berubah, aku kat London ni pun tak payah susah2. Kelapa muda parut ni boleh dibeli kat kedai tapi yang frozenla. Cuma stok ikan kering ni memang dapat dari Malaysia kirim kat kawan masa dia datang London. Sesiapa teringin nak makan, bolehla cuba masak. Nak resepi jugak ke? Rasanya tak perlu la kot sebab terlalu senang nak buat. Aku yg tak reti masak ni pun boleh buat< anda apatah lagi. Good luck semua!

No comments:

Post a Comment