Wednesday, 6 June 2012

Pavlova de Amour

Mari mencuba resepi pavlova yang sedap tapi remeh juga buat ni.Anyway alhamdulillah aku berjaya juga mendapat hasil yang memuaskan hati. Rasa pavlova ni macam marshmallow dan bawah dia tu nampak macam meringue dan very fragile. So masa buat kena make sure suhu oven tak terlalu panas takut crack melampau. Selamat mencuba resepi ini!

Bahan-Bahan

4 biji putih telor(biarkan pada suhu bilik)
3/4 cwn castor sugar
1/2 sk vanila
1 sk cuka masakan
1/2 sb tepung jagung

Bahan Topping
1 cwn(240ml) whipping cream
1 1/2 sb gula icing
1/2 sk vanila
strawbery, kiwi, raspbery dan blueberry

Cara-Cara

1) Pukul putih telor pada kelajuan perlahan sehingga menjadi soft peak
2) Pada kelajuan tinggi, masukkan gula edikit demi sedikit sambil terus putar adunan
3) terus putar pada kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat ia akan menjadi seperti tanduk
4) Masukkan esen vanila dan pukul lagi sehingga sebati
5) Masukkan tepung jagung (siftkan dulu takut berketul)dan cuka
6) Gaul guna spatula
7) BUat garisan bulat atas parchment paper. Guna tin kek saiz 7"
8) Bentukkan meringue ikut bulatan yg dilukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah
9) Bakar pada suhu 150c.Oven panaskan awal dulu lbh kurang 15 minit
10) Lepas 15 minit, turunkan suhu kepada 140c dan bakar selama 1 jam atau bila pavlova dah berwarna sedikit brown

No comments:

Post a Comment