Thursday 7 June 2012

Macaroni Gratin

Sebelum dibakar




Macaroni gratin sebenornya macaroni bakarla.Aku buat ni dlm bekas aluminium tu sebab nak bawa bekal jalan2 ngan kawan yang datang melawat kami dari Malaysia. Kononnya haritu nak ke carboot so buatla 2 bekas, satu utk family dia dan satu lagi utk family aku. Rasa dia kalau sapa belum penah makan mmg sodap tp kalau makan masa panas2 lagila sedap. Mari kita tinjau resepi macaroni gratin

Bahan-Bahan

500g macaroni (rebus dan toskan kemudian gaul dgn sedikit minyak)
500ml fresh milk
sedikit butter utk menumis
2 sb tepung gandum
1 labu bawang besar(dadu)
serbuk lada hitam
garam, gula
udang/seafood/ayam
carrot, brocolli, capsicum atau apa2vege
125g grated cheese(cheddar/mozarella)

Cara-Cara

1) Cairkan butter dalam pan. Tumis bawang besar dan masukkan udang/seafood/ayam. Kemudian tambahkan susu segar
2) Bancuh tepung gandum dengan air dan tuangkan dalam pan
3) Letakkan serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa
4) Masukkan macaroni yg ditos tadi
5) Tuangkan kedalam loyang dan taburkan parutan keju
6) Bakar pada suhu 180c selama 10-20 minit



No comments:

Post a Comment