Wednesday, 6 June 2012

Kerabu my heart will go on

Masa aku dok jalan2 kat area Eastham kat London ni, terjumpala jantung pisang kat kedai India. So terasa nak makan kerabu jantung pisang one of my abah's fav. Kebetulan kerisik yang mama bekalkan haritu masih ada lagi so tak payahla aku nak goreng kelapa dan buat kerisik bagai. Meh kita lihat resepi kerabu my heart will go on(mode Titanic).

Bahan-Bahan

2 biji jantung pisang
5 biji bawang merah
2 ekor ikan kembung direbus/bakar
segenggam lada hita
2 sb kerisik
limau nipis
1 biji lada merah
100ml santan pekat
garam

Cara-Cara

1) Rebus jantung pisang dan hiriskan halus2
2) Tumbuk ikan, bawang merah dan lada hitam
3) Masukkan bahan tumbuk kedalam jantung pisang
4) Masukkan kerisik
5) Masakkan santan bagi simmer je
6)Perahkan asam limau dan garam. Kalau nak sedap lagi ikut petua abah, letak sikit budu

No comments:

Post a Comment