Hi! Blog ni dibuat utk berkongsi resepi air tangan saya dgn kawan2 terutamanya yang baru nak belajar memasak seperti saya.
Tuesday, 5 June 2012
Churros
Satu hari ternampak ada kawan post resepi churros dlm fb.Aku nampak macam menarik je, terus cuba resepi kuih ni. Pastu masa kami pegi bercuti di Paris, anak aku sempat beli churros ni kat Christmas market. Dia punya churros lagi besar dan best. Cuma rasa resepi yg aku buat ni pun tak lari dari yg original. Cuma churros yg plain tu kalau nak sedap sprinkle kan dgn icing sugar. Lagi manis dan berlemak rasanya. Jom kita intai resepi churros.
Bahan-Bahan
1 cawan air
1 sb gula
11/4 cawan tepung gandum
1 biji telor
1/2 sk garam
1 sk butter
Cara-Cara
1) Didikan air, garam, butter dan gula. Kemudian kecilkan api
2) Masukkan tepung gandum, kacau cepat2 agar tepung tak berketul2
3) Angkat dari api (adunan akan melekat sedikit)
4) Terus masukkan telor dan kacau sebati
5) Masukkan adunan kedalam piping bag dan gunakan nozzle berbentuk bintang
6) Tekan acuan dan biar doh keluar dalam 2-3 inci kemudian potongkan
7) Panaskan api dan goreng hingga berwarna keemasan
8) Angkat dan toskan
9) Boleh celop dengan coklat atau taburkan icing sugar
Labels:
Kuih-muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Thanks for this lovable dish i just loved it kindly visit us @ Maldives teaching job hiring
ReplyDeleteNice article
ReplyDelete