Popiah ni sedap dimakan masa tea time. Kat sini rupanya ada dijual kulit popiah halal kat kedai oriental. Ingatkan susah nak dpt stok. So apa lagi aku bolehla hilangkan rasa mengidam nak makan popiah goreng ni. Kalau kat Malaysia mana nak buat semua ni, pegi je pasar malam, beli je lagi senang. Jom kita tgk resepi. Sos dia sebenarnya boleh dimasak sendiri tapi aku dah jumpa sekali dipping sos halal dari Thailand, tak payahla aku buat sosnya.Hihihi(sebenarnya malas)
Bahan-Bahan
Kulit popiah
Udang dibuang kulit
Mix vege
Sengkuang diparut
Tauge
2 ulas bawang putih
Kiub pati ikan bilis
Garam, gula
Cara-Cara
1) Parut sengkuang dan perah sedikit
2) Tumis bawang putih sampai naik bau
3) Masukkan udang, mix vege, sengkuang dan kiub pati ikan bilis
4) Masukkan peraa garam dan gula
5) Masak sampai lembut dan masukkan tauge
6) Toskan air bagi kering
7) Masukkan inti dalam kulit popia dan bentukkan seperti dalam gambar
8) Gorengkan dan boleh dimakan bersama dipping sos thai
No comments:
Post a Comment