Bahan-Bahan Nasi
4 helai daun limau purut
2 helai daun pandan
1 sb kunyit debu
Bahan-Bahan Sambal
1 biji kelapa parut
3 ekor ikan sardin
Segenggam lada hitam
2 batang serai
1 inci halia
5 biji bawang merah
2 keping gula melaka
Garam, ajinomoto
Bahan-Bahan Budu Masak
Budu
1 ulas bawang putih(tumbuk)
1 ulas bawang merah(tumbuk)
3 helai daun limau purut
1 inci halia(ketuk)
2 keping asam gelugor
1 keping gula melaka
Garam, ajinomoto
Cara-Cara Masak Nasi Kerabu Kuning
1) Basuh beras dan masukkan sukatan air seperti biasa.
2) Masukkan kunyit debu, daun limau purut dan daun pandan
Cara-Cara Buat Sambal Nasi Kerabu
1) Goreng kelapa parut sehingga berwarna keperang perangan
2) Rebuskan ikan sardin
3) Tumbuk lada hitam bersama serai, halia, bawang merah, gula melaka dan akhir sekali ikan rebus yang dibuang tulang
4) Masukkan garam dan ajinomoto
5) Gaulkan bersama kelapa goreng tadi
Cara-Cara Masak Budu
1) Campurkan semua bahan2 dan masak sehingga pekat
Ulam-Ulaman
Timun, bawang besar, kacang panjang, tauge, serai, daun kesum, bunga kantan
Sesuai dimakan bersama daging bakar, ayam bakar, telor masin, solok lada dan bawang jeruk
No comments:
Post a Comment